Financiering
Op deze pagina kun je informatie vinden over de financiering van onze dienstverlening.
Financieringsbronnen
De ondersteuning en zorg voor mensen met een beperking wordt op verschillende manieren gefinancierd: de Wlz (Wet Langdurige Zorg), de Jeugdwet, Wmo (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) en Zorgverzekeringswet.
Onze zorgconsulenten kunnen samen met jou kijken welke financiering passend is in jouw situatie.
Wie betaalt wat?
Woon je bij Prinsenstichting of krijg je ondersteuning van Prinsenstichting? En krijg je die ondersteuning via de Wet langdurige zorg (Wlz)? Dan is deze informatie belangrijk voor jou.
Krijg je ondersteuning via de Jeugdwet of de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) of heb je een
indicatie? Dan is deze informatie niet voor jou bedoeld.
Voor de meeste ondersteuning bij Prinsenstichting hoef je niets te betalen. Prinsenstichting betaalt
de kosten en krijgt dit vergoed via de Wlz. Toch zijn er dingen die je zelf moet betalen. Of waaraan je
moet meebetalen. Lees hierover meer in onze brochure Wie betaalt wat?
Groepsgeld (woningen)
Voor de collectieve uitgaven in de woning maakt elk team jaarlijks een groepsbegroting. Onderdeel hiervan is de vrijwillige bijdrage, die in de volksmond bij Prinsenstichting ook wel ‘groepsgeld’ wordt genoemd. Deze vrijwillige bijdrage aan het groepsgeld is bedoeld voor gezamenlijke extra’s, zoals uitjes, activiteiten of spullen in de woonkamer. Het is dus niet mogelijk om individuele uitgaven van cliënten of verwanten door een bijdrage aan de groepsgelden te compenseren. Ook is het niet mogelijk om geld terug te vragen.
Wij vinden het van belang dat dit thema één keer per jaar onderwerp van gesprek is tussen het team en de cliënten/verwanten/ bewindvoerders.
Stap voor stap
- Het team blikt samen met cliënten/verwanten/bewindvoerders terug op wat er in het achterliggende jaar aan bijdrage is ontvangen, waar het aan is besteed, hoeveel er nog beschikbaar is en wat hiermee in het nieuwe jaar wordt gedaan.
- Het team overlegt vervolgens met cliënten/verwanten/bewindvoerders over de groepsbegroting voor volgend jaar. In dit gesprek worden ook afspraken gemaakt over de hoogte van de vrijwillige bijdrage voor komend jaar en de dingen waaraan deze besteed gaan worden.
- De bijdrage voor het groepsgeld is vrijwillig. Indien een cliënt niet mee kan betalen, wordt hij/zij niet uitgesloten van eventuele extraatjes. Indien een cliënt/verwant/bewindvoerder niet wil betalen, kan dit wel een gevolg zijn.
- Met elkaar kan ook worden afgesproken om geen vaste jaarlijkse bijdrage te heffen, maar per geval met elkaar af te spreken wat door cliënten wordt bijgedragen aan een uitje, aanschaf of activiteit. Bij de storting van de bijdrage moet dan heel nauwkeurig worden beschreven voor welk uitje, welke aanschaf of activiteit de bijdrage is bedoeld.
- In alle gevallen legt het team de afspraken over de vrijwillige bijdrage (hoogte en doel) vast bij de groepsbegroting. Ook als er geen vaste vrijwillige bijdrage wordt gevraagd, wordt deze afspraak vastgelegd bij de groepsbegroting.
- Gezamenlijk worden jaarlijks afspraken gemaakt hoe en wanneer cliënten/verwanten/bewindvoerders terugkoppeling ontvangen over wat er is uitgegeven.
Een paar kaders bij de afspraken:
- Het gaat om groepsgebonden extraatjes (die niet worden betaald vanuit de Wlz-indicaties), zoals: koekje bij de koffie, extra aankleding van de woonkamer of een uitje met cliënten.
- De vrijwillige bijdrage (groepsgeld) is niet bedoeld voor: aanvullen van etensgeld of basisinventaris van de groepswoning.
- Persoonlijke verzorgingsproducten, zoals shampoo, tandenborstel, deodorant, etc. worden individueel door de cliënt zelf betaald en niet door Prinsenstichting.
In onze algemene voorwaarden (artikel 14.5 en 14.6) is formeel vastgelegd wat hierboven is beschreven.
Heeft u vragen over dit onderwerp?
Neemt u dan contact op met uw aanspraakpunt vanuit het team.