Heb je (misschien) met een verstandelijke beperking te maken? Dan is deze pagina een goed startpunt om je in te lezen over dit onderwerp. Hier vind je informatie over kenmerken, oorzaken en meer.

 

Oriënteren op een verstandelijke beperking

Er kunnen allerlei redenen zijn waarom je hier bent. Bijvoorbeeld omdat je vermoedt dat jouw kind een verstandelijke beperking heeft. Of een volwassene in je omgeving: je partner, ouder of vriend(in). Maar het kan ook om jezelf gaan. Hoe dan ook, één ding is alvast goed om te weten: je staat er niet alleen voor.

Iemand met een verstandelijke beperking ervaart gedurende zijn hele leven beperkingen. Dat is op allerlei manieren merkbaar, zoals schools leren, communiceren, plannen, omgaan met anderen, (liefdes)relaties, zelfstandigheid thuis of in de sociale omgeving.

Verder lezen:

Oorzaak

Een verstandelijke beperking kan verschillende oorzaken hebben:

Aangeboren

Een verstandelijke beperking kan aangeboren zijn. Zo’n aangeboren afwijking kan erfelijk zijn. Tijdens de zwangerschap kunnen ook invloeden van buitenaf van invloed zijn. Denk bijvoorbeeld aan drugs, drank, vergiftiging en ziektes. Een verstandelijke beperking kan ook bij de geboorte ontstaan. Bijvoorbeeld doordat de baby te weinig zuurstof kreeg.

Niet-aangeboren hersenletsel

Onze hersenen zijn erg kwetsbaar. Onze schedel beschermt ze, maar bij een harde klap is dat niet genoeg. Als een kind hard op z’n hoofd valt, kan het daar iets aan overhouden. Volwassenen en ouderen kunnen zo ook een verstandelijke beperking krijgen. Bijvoorbeeld na een auto-ongeluk.

Diagnose

Heb je een (sterk) vermoeden dat je kind een verstandelijke beperking heeft? Bespreek dit dan met de arts bij het consultatiebureau. Gaat het om jezelf of iemand in je omgeving? Ga dan naar de huisarts. Die verwijst je – indien nodig – door naar iemand die de beperking kan vaststellen.

Om een verstandelijke beperking vast te stellen, wordt een intelligentie-onderzoek gedaan (bijvoorbeeld een IQ-test). Ook wordt bekeken hoe iemand functioneert in het dagelijks leven in vergelijking met leeftijdsgenoten.

Verwachtingen (prognose)

Is er inderdaad sprake van een verstandelijke beperking? Dan wil je weten wat je kunt verwachten. Wat de gevolgen zijn, voor nu en voor later. De verwachtingen en gevolgen verschillen van persoon tot persoon. De ene verstandelijke beperking is tenslotte de andere niet. Toch kan onderstaande informatie jou een idee geven:

Bij een kind

In het algemeen ontwikkelt je kind zich anders dan leeftijdsgenoten. Op allerlei vlakken. Denk bijvoorbeeld aan de verstandelijke ontwikkeling (zoals achterlopen in taalontwikkeling), praktische vaardigheden (zoals moeite met zichzelf aankleden), sociale vaardigheden (zoals moeite met vriendschappen en relaties aangaan), motorische ontwikkeling (zoals moeite met leren lopen). Daarnaast zijn er vaak gezondheidsproblemen.

Bij (jong)volwassenen

(jong)Volwassenen met een verstandelijke beperking hebben vaak psychische problemen, zoals minder zelfvertrouwen of hechtingsproblemen. Als gevolg daarvan kan bijvoorbeeld het volgende voorkomen:

  • Meer risico op drugs- en drankmisbruik
  • Meer risico op probleemgedrag
  • Verlies van relaties
  • Vereenzaming

Daarnaast kunnen ook lichamelijke problemen en gezondheidsproblemen een rol spelen.

Verder lezen: Kenmerken van een verstandelijke beperking

Bijkomende problemen

Een verstandelijke beperking gaat vaak gepaard met andere problemen. Sommige problemen zijn een direct gevolg van de beperking, andere komen vaak tegelijkertijd voor. Veelvoorkomend zijn bijvoorbeeld ADHD en autisme. (Belangrijk om je te realiseren dat niet bij alle mensen met ADHD of autisme, sprake is van een verstandelijke beperking!)

Verder lezen: Verstandelijke beperking en bijkomende problemen

Aanbod

Blijkt inderdaad dat je kind, jij of iemand in je omgeving een verstandelijke beperking heeft? Dan zijn er vele vormen van hulp. Niet alleen voor degene met een verstandelijke beperking zelf, maar ook voor zijn of haar omgeving: ouders, partners, kinderen, etc. Zoek in een vroeg stadium goede hulp, die past bij je kind en gezin zodat je kind zich veilig en geliefd kan voelen in zijn eigen omgeving.

Bekijk ons aanbod in Noord-Holland bij jou thuis of bij ons.